Met de California in Californië.
Van Los Angeles naar Santa Barbara, via Malibu, reden we gedurende vier dagen langs de Stille Oceaan. We gingen herbronnen met een VW California T6, en ontdekten de plaats waar het allemaal begon...
De Transporter California wordt al decennialang niet meer geïmporteerd in de Verenigde Staten (de 3e generatie was meteen ook de laatste die de Atlantische Oceaan is overgestoken). Enkele kilometers zijn voldoende om te beseffen dat deze Volkswagen nog niets van zijn aura heeft verloren. Op weg van Los Angeles airport naar Venice Beach, oogsten we opgestoken duimen, gejuich, en enthousiast getoeter... « Great van, nice camper, waouw ! ». Je blijft nooit onopgemerkt en het moet gezegd worden dat hier, in het land van surfers en hippies, de California een absolute cultstatus geniet.
Born in the fifties.
Alles begon in de jaren vijftig, toen Westfalia de Volkswagen bestelwagen ombouwde tot een mobiele kampeerwagen met een set accessoires die we kennen als de "Camping Box". Dat model werd de voorbode van de eerste Volkswagen Camper, en die evolueerde door de jaren heen tot de huidige California. De Camper werd vooral succesvol tijdens de eerste reisgolf in de naoorlogse periode en hij zou ook een waar cultobject worden voor de hippiegeneratie in de Verenigde Staten.
Venice Beach.
In april warmt de Californische zon de kust langzaam op. Het is precies 22°C als we in Venice Beach aankomen. We parkeren onze California T6 op het strand naast de oude T1 Transporter van Martin "The Surfer". Dit strand is een geweldige plek waar je straatartiesten, junkies, bodybuilders en toeristen ontmoet. De sfeer zit er duidelijk in en de geur van marihuana is alomtegenwoordig. Op de dijk zie je talloze tattoowinkeltjes en een beetje verderop viert de lichaamscultus hoogtij op "Muscle Beach", dit is zowaar een outdoor bodybuilding terrein.
Aparte staat.
Als we op de parkeerplaats aankomen, poseert onze moderne California samen met zijn grootvader voor enkele foto’s. We zetten vervolgens koers richting Malibu, met een tussenstop bij Vintage Grocers Supermarkt. Dat is een kleine biologische supermarkt die duidelijk maakt dat Californië inderdaad een aparte staat is binnen de VS. De States hebben immers de naam om een belabberde keuken met vooral junkfood te hebben.
Zwaar maar comfortabel.
We reizen in alle comfort verder aan het stuur van onze California, terwijl de miles in de richting van Carpinteria wegtikken, want daar zullen we de nacht doorbrengen. De Volkswagen die wij ter beschikking krijgen, is uitgerust met een 204 pk sterke 2.0 TSI benzinemotor. Dat blijkt ruim voldoende voor deze kampeerbus die bovendien over de optionele 4MOTION vierwielaandrijving beschikt. De gerobotiseerde DSG-7 versnellingsbak is even soepel als nauwkeurig en blijkt bijzonder geschikt voor dit kleine huisje op wielen.
Sesam, open u.
Het is bijna 19.00 uur als we bij de Rincon Ranch in Carpinteria aankomen. Vanaf de snelweg die langs de oceaan loopt, vertrekt een steile weg die tussen de avocadobomen van Nick Brown slingert en ons naar een plateau met een adembenemend uitzicht voert. Uitgerekend daar zullen we ons busje omtoveren tot een slaapkamer. De California is geschikt voor 4 personen met twee slaapplaatsen beneden en ook een dubbel bed bovenaan. De bediening van het bed bovenaan is vrij eenvoudig. Een druk op de knop - naast de plafondverlichting - volstaat om het dak met een elektromotor te openen. Op de instapversie moet je dit manueel doen. Via een luik boven de voorstoelen heb je toegang tot het ligbed boven.
Bedtijd.
Beneden moet je beginnen met de zitbank zo ver mogelijk naar voor te schuiven. Vervolgens kan je de rugleuning neerklappen zodat ze aansluit op de bekleding boven de kofferruimte Vervolgens kan je de matras over het geheel leggen. In een mum van tijd is de California omgetoverd tot een slaapkamer. Door de rolgordijnen kan je het interieur te verduisteren en heb je voldoende privacy. Dergelijke gordijntjes vind je ook aan de voor- en de achterruit.
Paardrijden op het strand.
Na een korte maar warme nacht - met dank aan de autonome (Webasto-) standverwarming - gaan we andermaal op pad naar het YMCA van Santa Barbara waar we recht hebben op een warme douche (want die is er niet in de California). Enkele miles verder hebben we een afspraak met Graham op de parking van Loon Point Beach voor een wandeling die ons altijd zal bijblijven. Graham is cowboy, en maakt met ons een strandwandeling te paard naar Summerland Beach waar we gedurende een uur totaal één worden met de natuur rondom ons.
Biologische boerderij.
De volgende etappe brengt ons van de kust naar Ojai. Dit kleine dorpje ligt op amper 20 minuten rijden van de kust en het blijkt een oase van rust. We ontmoeten er Grace. Op 32-jarige leeftijd maakte ze haar levensdroom waar, want ze stampte haar eigen biologische boerderij uit de grond. Elk jaar komen er meer dan 2.500 kinderen naar de stallen (geiten, kippen) en het land waarop sinaasappels, citroenen en kappertjes worden verbouwd. De productie wordt deels verkocht in het dorpsrestaurant: « The Farmer and the Cook ».
Koelkast, kookpit en kleerkast.
Na een stevige lunch gaat u naar het noorden richting Los Padres National Park, dat zich uitstrekt over 7.700 km2 tussen Ventura en Monteray. We worden verwacht bij Speakeasy Lodge, die een prachtig uitzicht biedt op de vallei van Cuyama. Daar brengen we onze tweede nacht door in Californië. Omdat we iets vroeger op onze bestemming zijn, nemen we de gelegenheid te baat om de luifel uit te zetten die ons perfect beschermt tegen de zon. Het is tijd voor een drankje. De klaptafel, die in het interieurpaneel van de schuifdeur werd geïntegreerd, kan je in enkele seconden openzetten. Twee stoelen zitten opgeborgen in een zachte koffer die aan de achterklep is bevestigd. Alles is van aluminium gemaakt en is bijgevolg vederlicht. De drankjes staan koud in de kleine frigo van de California. Het interieur biedt verder een wastafel, een gasfornuis en zelfs een kleine kleerkast! Het enige wat je nog hoeft te doen, is buiten zitten, in de verte kijken en vooral genieten van de omgeving. Is het leven niet mooi?
Hollywood, we komen eraan.
Na een heerlijke avond en een rustige nacht, zitten er ’s morgens tal van konijntjes rond de California. Het is al onze laatste dag. Maar voor we terugvliegen naar Europa is een bezoek aan Los Angeles obligaat. We houden eerst even halt bij de mythische « Hollywood Signs » die trots op de heuvel staan. Dan gaat het richting Hollywood Boulevard en de legendarische Walk of Fame met zijn sterren wiens namen in de stoep werd gegraveerd. We eindigen op Rodeo Drive, Beverly Hills en Santa Monica waar de winkels schandalig duur zijn. Vervolgens geven we “onze” California terug aan de Volkswagen-dealer en we zijn klaar voor de terugvlucht.