Batterij
Leer meer over de batterijservice van Volkswagen en verkrijgbare startbatterijen en lees de antwoorden op veelgestelde vragen.
Originele Volkswagen-startbatterijen
Voor een energieke start
Wat heeft uw voertuig nodig om te kunnen rijden? Energie van de batterij! Dit is de meest voorkomende oorzaak van autopech, dus een goede kwaliteit en regelmatige controles zijn essentieel.
Een overzicht van onze autobatterijen
Welke soorten batterijen zijn er?
- EFB/EFB+-startbatterij:
EFB-batterijen (Enhanced Flooded Battery = natte, geoptimaliseerde loodzuurbatterijen) maken indruk met een lange levensduur en een lage zelfontlading. Ze zijn geschikt voor auto’s met automatische start-stop-technologie. - AGM-startbatterij:
AGM-batterijen (Absorbent Glass Mat = batterijzuur opgenomen en vastgehouden in glasmatten) leveren krachtige prestaties en worden in het interieur gemonteerd. Ze zijn geschikt voor voertuigen met veel elektrische uitrusting, zoals verwarmde stoelen of airconditioning. - Lood-calciumstartbatterij:
onze onderhoudsvrije lood-calciumbatterijen (= conventionele loodzuurbatterijen) gaan lang mee en worden hoofdzakelijk geplaatst in modellen met automatische start-stop-technologie. - EFB/EFB+ Economy-batterij:
voor Volkswagens van vier jaar of ouder bieden we een Economy-versie van onze start-stop-batterijen. Dit zijn lichtjes aangepaste standaardonderdelen met geverifieerde Volkswagen-kwaliteit die de huidige marktwaarden weerspiegelen.
Prijzen voor onze batterijen kunt u navragen bij uw Volkswagen Partner.
Startbatterijen in elektrische wagens
Wist u dat elektrische voertuigen naast de tractiebatterij ook een startbatterij hebben?
Voordelen voor voertuigen met automatische start-stop-technologie
De voordelen van onze EFB- en EFB+-batterijen in één oogopslag:
- Voor automatische start-stop-technologie:
Dankzij de hoge kwaliteit van deze batterijen zijn ze geschikt voor de frequentere startprocessen in voertuigen met automatische start-stop-technologie. Bovendien zijn ze op maat van uw Volkswagen gemaakt. - Sterke prestaties:
Dankzij hoogwaardige materialen en een bovengemiddeld loodgehalte, wat de aanzienlijke energiebehoefte helpt te dekken. - Effectiever vermogensverbruik en oplaadvermogen:
Dankzij oppervlakte-actieve koolstofadditieven – enkel EFB+-versie. - Lange levensduur:
Dankzij lage zelfontlading. Ze zijn ook onderhoudsvrij, dus je hoeft het water niet aan te vullen of de elektrolyt niet te controleren. - Hoge betrouwbaarheid bij koude starts:
betrouwbaar bij temperaturen van -25°C.
Naast de voordelen van EFB- en EFB+-batterijen bieden onze AGM-batterijen u ook het volgende:
- Meer vermogen:
U geniet van meer vermogen en een verbeterde cyclusstabiliteit. - Meer bescherming:
In vergelijking met EFB/EFB+-batterijen zijn AGM-startbatterijen beter bestand tegen corrosie en hebben ze een lager zuurgehalte. Het batterijzuur wordt volledig vastgehouden in een glasvezelmat, waardoor de batterijen lekvrij zijn. Dit is belangrijk, want ze worden uitsluitend in het interieur gemonteerd, bijvoorbeeld in de kofferruimte.
FAQ’s over startbatterijen
Lange periodes van stilstand, veel korte ritten ... Er zijn veel factoren die bepalen wanneer het tijd is voor vervanging. De staat van uw batterij kunt u aflezen via de indicator van het zuurniveau (“Magic Eye”) op de batterij zelf. Zwart is hier een goed teken, terwijl een geel lichtje betekent dat het tijd is om een bezoek te brengen aan uw werkplaats. Algemeen genomen dient u uw batterij jaarlijks te laten controleren. Andere signalen die kunnen wijzen op defecten:
- Het waarschuwingslampje voor de batterij brandt
- Problemen bij het starten
- Schade aan de batterijhuls
- De spanning neemt af onder belasting
Er worden verschillende soorten startbatterijen gemonteerd in Volkswagen-voertuigen: EFB-/EFB+- (Enhanced Flooded Batteries) of AGM- (Absorbent Glass Mat) batterijen in voertuigen met automatische start-stop-technologie en lood-calciumstartbatterijen in voertuigen zonder automatische start-stop-technologie. Aangezien de goedgekeurde batterijtypes variëren naargelang het model, het modeljaar en de uitrusting, vraagt u best aan uw Volkswagen-partner wat de juiste batterij is voor uw auto. Zij kunnen die vinden aan de hand van het voertuigidentificatienummer (VIN).
Volkswagen biedt de standaard statutaire garantie voor gloednieuwe voertuigen inzake alle defecten op het gebied van materialen en afwerking. Uiteraard geldt dit ook voor een startbatterij die standaard gemonteerd wordt.
De capaciteit van de batterij neemt af in de loop van de periode waarin ze wordt gebruikt. De reden: telkens wanneer ze ontlaadt, worden er loodsulfaatkristallen gevormd op de loodplaten van de batterij. Die kristallen verminderen na verloop van tijd de elektriciteitsstroom. Hoe groter het aantal loodsulfaatkristallen op de plaatoppervlakken, hoe lager de capaciteit van de batterij.
Zelfs als u online instructies hebt gevonden over hoe u een batterij moet vervangen, raden wij aan dit te laten doen door een opgeleide vakexpert. Er zijn veel dingen waarop men moet letten bij het vervangen van de batterij: batterijzuur is erg corrosief, vrijgekomen gassen kunnen exploderen en een foutief gemonteerde batterij kan uw Volkswagen beschadigen.
Veel Volkswagens bevatten een batterijmanagementsysteem. Het detecteert een aantal aspecten zoals de staat van de batterij, en regelt het energieverbruik van het voertuig. Het werkt alleen als de batterij nauwkeurig op het voertuig is afgestemd en het systeem haar correct identificeert via een code. Anders kan de batterij onnodig worden opgeladen of te veel worden ontladen. Dit kan resulteren in problemen wanneer het voertuig in gebruik is.
Bent u niet zeker hoe oud uw startbatterij is? Geen probleem. Meestal staat dit duidelijk aangegeven op de negatieve pool van de batterij, waar de kalenderweek en het jaar zijn aangeduid.
Het model en het energieniveau bepalen hoelang uw batterij moet opladen. Het is daarom niet mogelijk om de exacte duur te geven, maar meestal duurt het enkele uren. Uw batterij moet worden opgeladen wanneer de laadspanning te laag is. Uw Volkswagen-partner helpt u hier graag bij.
Als u bij ons de batterij laat vervangen, doen wij die voor u weg. Zo niet, dan kunt u uw oude batterij naar een officieel retourcentrum brengen. Meer informatie over het thema recyclage vindt u op de pagina hieronder.
Batterijen terugbrengen en recycleren
Hebt u een nieuwe batterij nodig en vraagt u zich af wat u met de oude moet doen? Kan uw gebruikte batterij gerecycleerd worden? Het antwoord op deze vragen en meer vindt u hier.
Onze service voor uw batterij
Als u geïnteresseerd bent in onze services voor de startbatterij, helpen wij u graag verder.