VW heeft de ‘Way to Zero’ ingeslagen en wil tegen 2050 koolstofneutraal zijn.

Duurzaamheid

Volkswagen neemt tal van initiatieven en maatregelen om elektromobiliteit zo duurzaam mogelijk te maken. Dit begint bij de grondstoffen en de toeleveringsketens, gaat verder met groene stroom voor productie en gebruik, en strekt zich tot de recyclage van batterijen. Allemaal met het doel om de CO2-uitstoot op onze ‘Way to Zero’ gaandeweg te verminderen.

Volkswagen zet de bakens uit op het vlak van klimaatneutraliteit 

Elk 100% elektrisch ID. model laat u emissievrij rijden en heeft bovendien een CO2-neutrale balans. Dat betekent dat de leveranciers van onderdelen zorgvuldig worden uitgekozen, dat hij gemaakt wordt met groene energie en dat de onvermijdelijke C02-uitstoot bij de productie gecompenseerd wordt met investeringen in milieuprojecten.

Hiermee illustreert de Volkswagen-groep haar ‘Way to Zero’-missieverklaring om tegen 2050 volkomen uitstootvrij te zijn. Een veelvoud aan initiatieven wordt hiervoor ingezet.

Elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen zorgt voor een goede ecobalans van de VW ID.5.

Way to Zero: minder CO2 ter bescherming van het klimaat

Duurzaam gebruik van hulpbronnen en afzien van fossiele brandstoffen behoren tot de grootste uitdagingen van onze tijd. Volkswagen levert hieraan zijn bijdrage en zet zich nadrukkelijk in voor het klimaatakkoord van Parijs. Tegen 2050 wil Volkswagen op zijn balans koolstofneutraal zijn.

Van de grondstoffen tot de batterijenfabriek

De ID.4 GTX van VW rijdt bij schemering over een brug.

Hulpbronnen: grondstoffen voor elektrische auto’s

Elektromobiliteit neemt een hoge vlucht - en daarmee ook de vraag naar speciale grondstoffen zoals lithium en kobalt. Maar uit welk materiaal bestaat de elektrische auto van vandaag en in de toekomst eigenlijk en hoe veranderen de grondstoffenbehoeften?

Een zilverkleurige VW ID.5 en een rode ID.5 GTX staan op een parkeerplaats.

Toeleveringsketen: uitstoot verminderen, normen controleren

Hoe duurzaam een elektrisch voertuig is, hangt ook sterk af van de toeleveringsketen. Dat wil zeggen de upstreamproductie van materiaal en componenten en de winning van de grondstoffen die daarvoor nodig zijn. Daarom werkt Volkswagen aan de vermindering van de CO2-uitstoot over de hele toeleveringsketen voor e-auto's.

Een VW ID.4 GTX in Kings Red Metallic staat voor een groene poort.

Batterijcellen: energiebesparend in de toekomst

De productie van batterijcellen voor elektrische auto’s is zeer energie-intensief. Via verschillende maatregelen werkt Volkswagen eraan om ook deze productie steeds duurzamer en hulpbronnenefficiënter te maken.

De batterijcellen vormen het hart van een VW ID.5.

Batterijfabrieken: aandrijving voor e-mobiliteit

De batterij is het hart van een elektrische auto. Samen met andere onderdelen bepaalt zij kwaliteitskenmerken zoals prestaties, rijbereik en levensduur van het voertuig. Dit maakt het des te belangrijker om onze eigen expertise en capaciteit voor de productie van batterijcellen op te bouwen.

Van groene stroom tot recyclage

Een VW ID.4 staat in een pakhuis.

Productie van een elektrische auto: groene stroom voor de fabriek in Zwickau

Volkswagen gaat door met zijn e-campagne. Het bedrijf schakelt niet alleen zijn productie om naar elektrische modellen, maar focust ook steeds meer op een CO2-arme en milieubewuste productie. Een goed voorbeeld van deze transformatie is de autofabriek in Zwickau.

Een witte VW ID.5 parkeert bij zonnig weer voor een bedrijfsgebouw.

Klimaatbewust: rijden met groene stroom

De productie van elektrische auto’s is energie-intensief en bepaalt in eerste instantie de CO2-voetafdruk van deze auto’s. Maar ook de gebruiksfase van een e-auto heeft een grote invloed op de koolstofvoetafdruk. Hoe meer groene stroom e-auto's ‘tanken’, hoe beter hun koolstofvoetafdruk en hoe groener e-mobiliteit wordt.

De ecobalans van een VW ID.4 GTX is nog niet als die van een fiets maar al snel beter dan die van een verbrandingsmotor.

Ecobalans: hoe duurzaam zijn de ID.-modellen?

In elke fase van de levensduur van een auto wordt CO2 uitgestoten, of het nu gaat om een elektrische auto of een verbrandingsmotor. Hoeveel dat is, verraadt de ecobalans. Ze maakt duurzaamheid meetbaar en helpt ons om de productie van de ID.-modellen te optimaliseren met het oog op energiebesparing en CO2-reductie.

Recyclage zorgt ervoor dat de batterijen van elektrische auto’s zoals de VW ID.5 meerdere levens hebben.

Recyclage: grondstoffen terugwinnen

Voor de productie van een hoogspanningsbatterij worden waardevolle grondstoffen gebruikt, die maar moeizaam te verwerven zijn. De terugwinning ervan draagt in hoge mate bij aan de verbetering van de ecobalans van elektrische auto’s en aan de duurzaamheid van elektrische mobiliteit. In Salzgitter zet Volkswagen daarom consequent in op recyclage.

Testrit of direct configureren?

Naar onze ID.-modellen

Testrit of direct configureren?

Naar onze ID.-modellen

De ID.-modellen ID.3, ID.4, ID.5 GTX en ID. Buzz.

U wil onze volledig elektrische ID.-modellen beter leren kennen? Maak dan een testrit bij een VW-partner bij u in de buurt. Of gebruik onze online configurator om de ID. van uw dromen samen te stellen.

Dit interesseert u wellicht ook:

Dit interesseert u wellicht ook: